Geitenwaard
Project
Projectplan Waterwet Geitenwaard
De Minister van Infrastructuur en Waterstaat heeft op 15 mei 2020, onder nummer RWS 2020/30727 het besluit genomen om het projectplan “De Geitenwaard”
op grond van de Waterwet vast te stellen. Het projectplan legt de wijziging van het waterstaatswerk Waal vast, waarbij de Geitenwaard wordt omgevormd
naar natuur vanwege het programma Nadere Uitwerking Rivierengebied (NURG).
Download alle documenten behorende bij Projectplan Waterwet Geitenwaard
Karakteristieken
De Geitenwaard, ook wel de Geitenwaardse Polder genoemd, is een langgerekte agrarische zone tussen de winterdijk ter hoogte van Herwen en de Oude Waal.
Het gebied heeft een open landschap. Op perceelscheidingen staan plaatselijk de resten van heggen met een grote cultuurhistorische waarde, die de bijzondere verkaveling accentueren. De Geitenwaard ligt in een stroomluwe positie en speelt geen rol in de hoogwaterafvoer.
De Geitenwaardse Dam beschermt de Geitenwaard tegen hoogwater. Het gebied wordt agrarisch beheerd als weiland en akkerland, en het heeft daardoor een lage ecologische kwaliteit.
In het zuidelijke deel liggen op terpen aan de Geitenwaardse Dam enkele woningen en een boerderij. Er heeft in het verleden beperkte kleiwinning plaatsgevonden.
De landschappelijke en cultuurhistorische én (potentiële) ecologische waarde van het gebied is hoog. In de bodem liggen archeologische resten uit onder meer de IJzertijd en de Romeinse tijd.
Maatregelen
Het projectgebied is 108 hectare groot en ligt in het stroomluwe deel van de uiterwaard nabij Lobith en komt bij hoge rivierafvoeren wel onder water te staan. Hierdoor is er kans voor ontwikkeling van ooibossen en ruigten, afgewisseld met open plekken, Natuurlijke processen kunnen hier vrij spel krijgen binnen de hydraulische randvoorwaarden. De maatregelen zijn gericht op het zichtbaar houden en versterken van de cultuurhistorische waarden en de laagdynamische natuurwaarden. Om dit te realiseren wordt voor ongeveer 1/3 deel van de inrichting van dit gebied ingezet op particuliere natuurrealisatie. Het plan hiervoor is door Gedeputeerde Staten van Gelderland goedgekeurd. Vanuit het provinciaal natuurbeleid is de wens om een deel van het hoger gelegen gebied in te richten als hardhoutooibos. Ook is de wens om op de daarvoor geschikte gronden glanshaverhooiland te ontwikkelen. Maatregelen in het kader van de rivierbedverruiming zijn hier niet van toepassing.
Kengetallen
Wat:
Natuurontwikkeling
Planning:
Realisatiefase: 2020 - 2022
Gereed: eind 2022